Na ktoré „éčka“ si dať pozor

V minulosti si naši predkovia nadojili mlieko alebo vykopali zeleninku, následne na to ju skonzumovali  alebo zamrazili. Dnes musí jedlo zvládnuť transport na oveľa dlhšiu vzdialenosť ako z poľa do kuchyne a musí aj dobre vyzerať, aby sa predalo.

Základné konzervanty ako soľ alebo kyselina citrónová už nestačia a do potravín sa musia pridávať umelé prísady. V Európskej Únii má každý konzervant a prísada označenie E, preto sú známe ako éčka.

E100 až E199 označujú farbivá.

E200-E299 sú konzervanty, ktoré zabraňujú neželaným chemickým zmenám.

E300-E399 sú antioxidačné prísady a regulátory kyslosti.

E400-E499 slúžia ako stužovacie prostriedky, zahusťovadlá a emulgátory (držia pokope vodu a oleje).

E500-E599 sa používajú ako regulátory kyslosti a prísady, ktoré zabraňujú tvorbe hrudiek.

E600-E699 sú ochucovadlá, napríklad glutamát sodný alebo kyselina octová.

E700-E799 sú antibiotiká, namä na prevenciu bakteriálnych ochorení (penicilín).

E900-E999 sú rôzne ďalšie látky (vosky, polevy, sladidlá…).

Väčšina éčok je bezpečných a schválených Európskym Úradom pre Bezpečnosť Potravín. Niektoré z nich však môžu mať nežiaduce účinky, najmä ak ich konzumujeme v nadmernom množstve, prípadne sa u nás vyskytne alergická reakcia.

Riešením je čo najviac sa vyhýbať priemyselne spracovaným potravinám a uprednostňovať čerstvé.

Najčastejšie sa vyskytujúcich éčok, na ktoré si treba dávať pozor.

Farbivá

E102 (tartrazín), E104 (chinolínová žltá) zvyšujú riziko astmy a hyperaktivity u detí. E110 (oranžové farbivo) a E124 (jasnočervené farbivo), dokonca môžu mať rakovinové účinky. Nachádzajú sa v kečupoch, konzervovanom ovocí, v sladených nápojoch.

Sirupy s vysokým obsahom fruktózy

Používajú sa v sladkostiach a sladených nápojoch spolu s cukrom, resp. ako jeho alternatíva z dôvodu nižšej ceny. Ich konzumácia nesie so sebou zvýšené riziko obezity a cukrovky II. typu

Aspartám

Umelé sladidlo s označením E951, predáva sa pod značkou Equal alebo NutraSweet. Často s používa v light nápojoch so znížením obsahom cukru. Môže spôsobovať bolesť hlavy, poruchy nálad, štúdie dokonca potvrdili zvýšené riziko rakoviny.

Glutamát sodný

Známy ako piata chuť — unami. Má označenie E621 a vyvoláva alergie a bolesť hlavy, postupne môže spôsobiť aj neurologické ochorenia. Glutamát sa prirodzene vyskytuje v telách rastlín a živočíchov a už dlho sa využíva v čínskej kuchyni. Existuje však aj jeho syntetická forma (MSG), ktorá sa vstrebáva rýchlejšie, čo má za následok škodlivé účinky. Býva obsiahnutý v slaných krekeroch, čipsoch, konzervách, polotovaroch, bujónoch alebo instantných rezancových polievkach ako konzervant a na zvýraznenie chuti.

Benzoány

Soli kyseliny benzoovej s označením E210-E213. Spôsobujú hyperaktivita a v kombinácii s kyselinou askorbovou (vitamín C) môžu mať karcinogénne účinky. Používajú sa v nealkoholických nápojoch, omáčkach, ovocných šťavách, džemoch, syroch, margarínoch, či v balenej treske.

Dusičnan sodný

Má označenie E250E251. Nájdeme ho v mäsových výrobkoch (salámy, konzervy, párky) na konzervovanie a udržanie farby. Môže spôsobiť rakovinu tráviaceho traktu.

Trans-tuky a stužené/hydrogenizované tuky

Tvoria sa z rastlinných olejov, s cieľom predĺžiť ich životnosť a stabilitu. Nachádzajú sa v smažených výrobkoch, margarínoch a v jedlách určených na rýchlu prípravu. Zvyšujú riziko srdcových chorôb a cukrovky II. typu. Pri čítaní etikiet si dávajte pozor aj na čiastočne stužený tuk, prípadne čiastočne hydrolyzovaný tuk.

Marek

Napíšte a stlačte Enter pre hľadanie

Nákupný košík