Jedz pomalšie

Jedz pomalšie, nebude ťa nafukovať

Ako sledujem a počúvam, určite sa aj ty nestíhaš počas dňa v kľude najesť. Pochutnať si na dobrom obede bez toho, aby si sa ponáhľal a hlceš a hlceš.

Ale čo sa deje s dobrým jedlom, na ktorom si si skvelo pochutil? Veľmi zjednodušene to vyzerá takto: Všetko, čo požuješ a prehltneš, zostáva dve až tri hodiny v žalúdku. V ňom sa potraviny pomocou enzýmov natrávia a pripravia na vlastné trávenie, ktoré sa deje neskôr v tenkom čreve. Nespracované zvyšky poputujú do hrubého čreva, kde prebieha proces fermentácie, teda kvasenia, pri ktorom sa vytvárajú aj plyny zodpovedné za nafúknuté brucho a prípadné vetry.

Určite spomaľ a mysli pri tom na toto – kým žalúdok vyšle mozgu signál o nasýtení, chvíľu to trvá. Preto tí, ktorí jedia bez toho, aby jedlo poprežúvali a hneď ho hltajú, končia prejedením a aj s vyšším podielom telesného tuku. Pri prechode cez žalúdok vysiela potrava prostredníctvom nervového systému chemické informácie, ktoré podporujú pocit sýtosti. Ak si dopraješ čas a starostlivo požuješ potravu, budeš mať skôr pocit sýtosti a lepšie si uvedomíš, koľko si toho zjedol. Vychutnaj si nielen jedlo, ale aj proces budovania peknej postavy a zdravý životný štýl.

Nedovoľ, aby žalúdok predbehol tvoj mozog a jedz pomalšie. Vychutnávaj si jedlo a ľahšie si udržíš štíhlu postavu.

Marek

Napíšte a stlačte Enter pre hľadanie

Nákupný košík